Gülümseyin!

Oturduğumuz sokağa yakın bir yerde ekmek ve çeşitli unlu mamüller satan küçük bir dükkan var. Ama gerçekten, küçücük bir dükkan. Buna rağmen çeşit çeşit ürünleri var. Etrafında da onlarca market var, Tansaş'lar, MakroMarket'ler, Yunus'lar ve diğerleri. Ama ben bu küçücük dükkandan alışveriş yapmaktan büyük keyif alıyorum ve bunun tek bir sebebi var: Gülümsemeleri. Sahte değil, içten gülümsemeleri, müşterileri ile ilgilenmeleri.

Biliyorum gülümsemek kolay değil. Çoğumuz istemediğimiz ya da bizi maddi/manevi tatmin etmeyen işlerde çalışmak zorunda kalıyoruz. Günler uzun ve yorucu, tek derdimiz iş ve müşteriler değil. Ama şunu bilin ki sizin içten gülümsemeniz müşteriniz için çok şeyi değiştiriyor. Bırakın gülümsemeyi, sadece "İyi günler" demeniz, ya da size iyi günler dileyen müşterinize cevap verme zahmetinde bulunmanız bile yeterli, çünkü bunu yapamıyor çoğu kimse. Aldıklarımı poşetlere doldurma yardım edenler var mesela, bir de işi varmış gibi yapanlar var. Uzak olmasına rağmen yardımsever çalışanları olan marketi tercih ediyorum elbette!

Gülümseyin!

Tabi gülümsemeyi, samimiyeti de abartmamak gerek. Müşteriye saygıda kusur etmemek gerek, hatta yanlış anlaşılması muhtemel davranışlardan da kaçınmak gerek. Bazen fazla neşeli çalışanlara rastlamak mümkün olabiliyor: "Kredi kartı ile ödemede erteleme yapılabiliyor mu?" "Bi deneyelim belki olur belki olmaz, olmadı ne çıkarsa bahtınıza hahhah haa!"

Şunu da belirtmeliyim ki saatlerdir çalışan birinden gülümsemesini bekleyen bir patron, çok bekler. Çalışanlarınıza haksızlık etmeyin. Mesela sabahtan beri sık sık çalan telefonlara bakan bir çalışanınız ikindi vakti yeterince kibar davranamıyor olabilir. Azarlamak ya da yeni bir eğitim programı planlamak yerine, o çalışanı günün kalanında müşteriden daha uzak olacağı bir göreve kaydırıp, zihni daha berrak birinin telefonlara bakmasını sağlamak bir çözüm olabilir. Bazen sorun çalışanda değil sizde veya kurduğunuz sistemde olabilir, çözüm arıyorsanız günah keçisi aramaktan vazgeçmeniz gerekir.

Bol gülümsemeli günler! :)

Fotoğraf: zen. Creative Commons lisansı ile kullanılmaktadır.