Times Square'de Türkiye Reklamı


Dün e-postama gelen, Türkiye'nin tanıtımıyla ilgili bir basın bültenini paylaşmak isterim.


Kültür ve Turizm Bakanlığı Türkiye’nin turistik tanıtımında bir ilki gerçekleştirerek, New York’un ünlü Times Square meydanında reklam yapmaya başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın başlattığı bu yeni tanıtım atağı, Türkiye’nin tanıtımı için olduğu kadar, Amerikan pazarından turizm payı almaya çalışan diğer ülkeler için de bir ilk olma özelliği taşıyor.


1 Haziran’dan başlayarak 30 gün süre yayınlanacak olan kampanya için Times Square ‘da bulunan Nasdaq ve Reuters’e ait 12 ekranı kiralayan bakanlık, 12 ekranın tamamında birden aynı anda gösterime giren ve senkronize bir bütünlük sergileyen etkileyici bir showla tanıtım yapmaya başladı.

Türkiye’nin tanıtım kampanyasında ana slogan olarak “Unlimited Turkey” (Sınırsız Türkiye) sözleri kullanılıyor. Her bir ekranda günde 360 kez yayınlanacak 30 saniyelik filmlerden oluşuyor.

New York’a seyahat eden Amerikan vatandaşlarının olduğu kadar, yabancı turistlerin de en önemli uğrak yerlerinden olan Times Square Meydanını günde ortalama 1.800.000 kişi ziyaret ediyor.

Kampanyayı planlayan Türkiye’nin Kuzey Amerikan pazarlarında tanıtımından sorumlu Öykü / Dialogue International Reklam Ajansının başkanı olan Necati Özkan, Türkiye’nin tanıtımında “tek kelime stratejisi” uyguladıklarını söyledi.

Necati Özkan; “Kampanyamızın temel stratejisi şudur: Bir turizm destinasyonu olarak Türkiye’nin potansiyel turistlere sunabileceği olanaklar, rakipleriyle karşılaştırıldığında sınırsızdır. Sınırsız tarih, sınırsız kültür, sınırsız mutfak, sınırsız doğa, sınırsız keyif, sınırsız güneş... Özetle,Türkiye’nin zenginliği, çeşitliliği ve turistik anlamdaki “sınırsızlığı” Türkiye’nin en önemli varlığıdır. Kampanyamız tümden ülkemizin pozitif olan özelliklerine odaklanıyor” şeklinde konuştu.

Amerikan Pazarında Neler Yapılıyor?

ABD’de yürütülen kampanya kapsamında, New York, Washinton, Chicago ve Los Angeles gibi kentlerde açıkhavada Türkiye reklamları yayınlanıyor. Otobüsler, billboardlar ve durakların yanısıra, turist otobüsleri ve bina giydirmeleri yapılıyor.

Başta Washington Post, Los Angeles Times ve New York Times gibi gazeteler olmak üzere tirajı yüksek gazetelerde ilanlar yayınlanırken, Conde Nast Traveler ve Travel & Leisure gibi seyahat dergilerinde de haberler ve ilanlar yayınlanıyor.

Ayrıca, ABC ve NBC gibi Amerika’nın en çok seyredilen televizyon kanallarında da 30 saniyelik tanıtım filmleri yayınlanıyor.

Kuzey Amerikan pazarlarındaki kampanyanın bu aşamasının toplam bütçesinin 3.5 milyon dolar civarında olduğunu söyleyen Necati Özkan, bu rakamın Türkiye’ye 700.000 turist gönderen ABD pazarı için bile çok küçük olduğunu, Amerikalıların en yüksek kişi başı harcama yapan turistler olduğu düşünülerek daha etkin bir kampanya için bütçenin, bu rakamın 3-4 katı kadar olması gerektiğini söyledi.