Microsoft laptop'u yeniden icat etmeye çalışıyor

Microsoft'un Surface ürünlerini nasıl bilirsiniz? Pek bilmiyoruz değil mi? Halbuki üçüncü versiyonuna ulaştı Surface. Şu anda ise tekerleğin yeniden icadına benzer bir halde. Haksızlık etmeyelim, Surface haricindeki pek çok "klavyeli tablet" olmaya çalışan cihaz da bu halde aslında.

Surface, Microsoft'un kendi üretimi olan Windows 8'li bir tablet. Tabletlerin yükselişine ayak uydurmaya çalışan Microsoft, bu işi başkalarının eline bırakmak istemedi herhalde ki, kendisi de bir tane üretti. Aslında giderek de daha iyileşiyor Surface tabletler ama, üçüncü Surface'in lansmanının ardından şunu düşünmeden edemiyorum: Laptop'u yeniden mi icat etmeye çalışıyoruz?



Zira laptoplar, daha doğrusu dizüstü bilgisayarlar, "diz üstünde" çalışabilecek şekilde tasarlanmış durumdalar. Klavye ve ekran bütünleşik, ama bu, diz üstü bilgisayarların ekranının belli bir açı ile sağlam şekilde durmasını sağlıyor. Ama Surface ve benzeri cihazlar, "ikisi birden" olmak istiyor. Bir tablet gibi konforlu, bir dizüstü bilgisayar gibi güçlü ve işlevsel. Ancak bunu gerçekleştirebilmek için yıllardır alışageldiğimiz dizüstü tasarımını yeniden icat etmek gerekiyor. Lenovo bunu "Yoga" tabletlerinde arkaya katlanabilen bir tasarım ile yapıyor, Asus bunu klavyesi ayrılabilen bir tasarımla yapıyor, Microsoft ise klavyesi ayrılabilen, ama "keyboard cover" denilen hafif bir klavye ile yapmaya çalışıyor.

Bu arada, tabletleşen PC'ler kimlik bunalımından çıkamıyor. Çünkü "hem iş hem eğlence" diyorlar ama arada kalıyorlar. Örneğin, "Ben aynı zamanda iş bilgisayarıyım" diyen bir cihazın mutlaka monitöre, projektöre, klavyeye bağlanabilmeye; daha fazla USB portuna, ethernet portuna vs. ihtiyacı var. Bu da bir "Dock" ile oluyor çoğunlukla, ama bunların bulunabilirliği ve fiyatları işi zora sokuyor. Cihazla birlikte standart olarak gelmeli belki de, bilemiyorum. Ancak bunlar olmadan bu cihaz "büyük, yavaş ve dokunmatik uygulamaları eksik olan, ses çıkartan ve ısınan bir tablet" oluyorlar. Böyle bir tableti kim ister?

Neyse, dedik ya, Microsoft laptop'u yeniden icat etmeye çalışıyor. Google öncesi Microsoft'un bir özelliği, uzun süre dayanabilme gücü sayesinde, yavaş yavaş ilerleyerek başarıya ulaşmasıydı. Surface 3 ile de inadına devam ediyor. Teknoloji siteleri bu sefer Surface'i daha fazla beğenmiş gibi, ancak Microsoft'un inadı işe yarayacak mı, zaman gösterecek.

Microsoft'un açıklaması
Engadget'dan Surface 3 incelemesi